Kuron
Kötü bir şekilde zarar görmüş ya da çürümüş olan dişlerin üzerlerine gelen diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir.
Kuronların birçok uygulanma nedeni vardır. Çoğunlukla, diş herhangi bir dolgu materyali ile tedavi edilemiyor ise ve dişteki mevcut hasar nedeni ile bu şekilde güçlendirilemiyor ise dişin çatlak parçalarını da bir arada tutabilmek için kuronlar kullanılır. Aynı zamanda köprü olarak kullanılırlar. Şekilleri bozuk ve renklenmiş dişlerin kozmetik düzenlemeleri için de kullanılabilirler.
Köprü
Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişler (doğal dişler, diş ve implant kombinasyonu ya da sadece implantlar) ile desteklenen özel kaplamalarla aradaki boşlukların doldurulması için yapılırlar. Bir köprünün uygulanmasında, eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler (doğal dişler ya da implantlar), kuronlarla kaplanır ve boşluğu kapatacak olan yapay dişde bu kuronlar arasında yer alır.
Hareketli protezler:
Eğer ağzınızda eksik dişler var ise bunlardan kaynaklanan boşlukları doldurmak için bir çok protetik tedavi şekli vardır. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında implant içeren çözümler vardır. Yeterli kemik miktarı olan hastalarda 6-8 implant yapılarak tamamen dişsiz ağızlara bile sabit protez yapılabilmektedir. Bu şekilde bir implant üstü sabit protez kullanan hastalar çiğneme hissini de kendi dişleri ile çiğniyormuş gibi hisseder.
Tam dişsiz ağızlarda diğer bir çözüm Total protezler‘dir. Klasik çözüm olan bu yöntem çok uzun yıllardır hastalar için tek alternatif olarak kullanılmaktaydı. Total protezleri ağızda tutan kuvvete protezin tutuculuğu adı verilir. Tutuculuk için yeterli miktarda krete sahip olamayan hastalarda protezin düşmesi, sık sık vuruklar oluşması gibi sorunların çözümü için günümüzde yine implantlardan istifade edilmektedir. Ön bölgeye yapılan 2-4 adet ,implant sayesinde protezlerin tutuculuğu artırılabilir. Bu şekilde çene kemiğinden güçlü bir destek alan total protezler hastalar tarafından çok daha kolay tolere edilir.
Total protezlere alışma sürecinde yaşanan sıkıntılara hastanın azimli olması gerekir. Zaten aksi durumda implant destekli protez planlaması tek çözüm olacaktır.