Gazi Caddesi Topal Sokak No:1/1 Giresun
Klinik Tel : 04542123708 GSM : 05322632666

Protez

Kuron

Kötü bir şekilde zarar görmüş ya da çürümüş olan dişlerin üzerlerine gelen diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir.

Kuronların birçok uygulanma nedeni vardır. Çoğunlukla, diş herhangi bir dolgu materyali ile tedavi edilemiyor ise ve dişteki mevcut hasar nedeni ile bu şekilde güçlendirilemiyor ise dişin çatlak parçalarını da bir arada tutabilmek için kuronlar kullanılır. Aynı zamanda köprü olarak kullanılırlar. Şekilleri bozuk ve renklenmiş dişlerin kozmetik düzenlemeleri için de kullanılabilirler.

Köprü

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişler (doğal dişler, diş ve implant kombinasyonu ya da sadece implantlar) ile desteklenen özel kaplamalarla aradaki boşlukların doldurulması için yapılırlar. Bir köprünün uygulanmasında, eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler (doğal dişler ya da implantlar), kuronlarla kaplanır ve boşluğu kapatacak olan yapay dişde bu kuronlar arasında yer alır.

Hareketli protezler:

Eğer ağzınızda eksik dişler var ise bunlardan kaynaklanan boşlukları doldurmak için bir çok protetik tedavi şekli vardır. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında implant içeren çözümler vardır. Yeterli kemik miktarı olan hastalarda 6-8 implant yapılarak tamamen dişsiz ağızlara bile sabit protez yapılabilmektedir. Bu şekilde bir implant üstü sabit protez kullanan hastalar çiğneme hissini de kendi dişleri ile çiğniyormuş gibi hisseder.

Tam dişsiz ağızlarda diğer bir çözüm Total protezler‘dir. Klasik çözüm olan bu yöntem çok uzun  yıllardır hastalar için tek alternatif olarak kullanılmaktaydı. Total protezleri ağızda tutan kuvvete protezin tutuculuğu adı verilir. Tutuculuk için yeterli miktarda krete sahip olamayan hastalarda protezin düşmesi, sık sık vuruklar oluşması gibi sorunların çözümü için günümüzde yine implantlardan istifade edilmektedir. Ön bölgeye yapılan 2-4 adet ,implant sayesinde protezlerin tutuculuğu artırılabilir. Bu şekilde çene kemiğinden güçlü bir destek alan total protezler hastalar tarafından çok daha kolay tolere edilir.

Total protezlere alışma sürecinde yaşanan sıkıntılara hastanın azimli olması gerekir. Zaten aksi durumda implant destekli protez planlaması tek çözüm olacaktır.

Protezli Hastalara Öneriler

1– Protezinizi her yemekten sonra çıkarıp yıkayınız.

2– Akşamları yatmadan önce protezinizin her tarafını  sert bir diş fırçasıyla veya özel fırçası ile iyice fırçalayıp temizleyiniz. Protezler de tıpkı kendi dişleriniz gibi kirlenebilir ve kireç bağlayabilir. Protezinizi yıkarken, önce musluğu açıp suyun tazyiğini kontrol ediniz ve ondan sonra temizlik işlemine başlayınız. Aniden gelecek tazyikli su protezin elinizden kurtulup lavaboya çarparak kırılmasına yol açabilir

3– Protezinizi geceleri çıkarınız, ağzınızda protezinizle yatmayınız. Protezinizi kuru bir yerde değil temiz bir su içinde saklayınız. Protezinizin temiz kalması ve kireç tutmaması için bu suyun içine bir tane, bütün eczanelerde satılan ‘Protez temizleme tableti’ atınız. O suyu üç-dört gün kullanabilirsiniz.

4– Proteziniz, takıldıktan sonraki bir-iki gün içinde ağzınızı vurursa çıkarınız; fakat ağzınız dinlenince tekrar takınız. Vuruğu düzelttirmek için dişhekiminize gitmeden önce protezinizi en az dört saat kullanmış ve en az bir öğün yemek yemiş olunuz. Eğer proteziniz vurduğunda bir yolculuğa çıkmışsanız ya da herhangi bir dişhekimine başvurma imkanından yoksunsanız ağzınızı çok tuzlu ılık suyla çalkalayınız.

5– Protez kullanmak, otomobil kullanmak gibi, alışkanlık gerektiren bir iştir. Bu nedenle, yeni takılan protezinizle yemekleri hemen çok iyi çiğneyememeniz normaldir. Bu dönemde çevrenizden gelebilecek ‘Beyaz leblebi gibi sert şeyler ye, bakalım protezin gerçekten iyi olmuş mu?’ gibi telkinlere itibar etmeyiniz. Önceleri yalnızca, pişmiş sebze, ekmek içi ve köfte gibi yumuşak besinleri küçük lokmalar halinde, ağzınızda sağ ve sol tarafa eşit miktarlarda bölüp yavaş çiğneyerek yiyiniz. Daha sonra ağız dokularınız protezi kullanmaya giderek alışacaktır. O zaman ekmek kabuğu ve ızgara et gibi daha sert besinleri de rahatlıkla yiyebileceksiniz.

6– Protezinizi kaynar suya sokmayınız. Cif vs. gibi, aşındırıcı toz ihtiva eden temizleme maddeleriyle temizlemeyiniz. Bu iş için üretilmiş maddelerin dışında bir ürün kullanırsanız, protezinizin yapısı zarar görebilir.

7– Protezinizin sizi rahatsız eden kısımlarını kendiniz düzeltmeye kalkışmayınız; düzeltilmesi için hekiminize başvurunuz. Özellikle bölümlü protezlerin kancalarını sıkmaya çalışmak ve protezin vuran yerlerini cam ya da bıçakla aşındırmak geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Kanca kırılması ve yanlış aşındırmayla protezin bollaşması ve cilasının bozulması sık rastlanır durumlardır. Bununla birlikte, metal bölümlü protezlerin elde sıkılarak tutulması şekil değişikliğine ve yerine oturmamasına neden olabilir. Temizlik sırasında bunu da dikkate almak gerekir. Protezle ilgili tüm soru ve sorunlarınızda mutlaka hekime danışınız.

8– Protez kullanan bir kişinin diş bakımına çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Eğer ağzınızda kendi dişleriniz de varsa bu dişleri her yemekten sonra mutlaka fırçalayınız. Dişetlerinizde ağrı, kızarma, şişlik, kanama varsa dişhekimine başvurarak tedavi ettiriniz. Bir diş çürüğünü ne kadar geç tedavi ettirirseniz tedavinin o ölçüde uzun ve pahalı olacağını unutmayınız.

9– Kullandığınız protezin kendi organınız değil, insan yapısı olduğunu unutmayınız. Örneğin nasıl, takma bacaklı bir insan sağlam insanlar gibi koşamazsa, ağzınızdaki protez de ne kadar mükemmel olursa olsun, vaktiyle sahip olduğunuz kendi dişlerinizin yaptıklarını aynen yapamaz. Sert yiyecekleri elden geldiğince dikkatli yiyerek protezinizi ve ağız dokularınızı koruyunuz.

10– Ağza takılan yeni bir protez vücut için yabancı bir maddedir ve buna alışmada bir süre güçlük çekilmesi her zaman rastlanan, gayet normal bir olaydır. Bundan ötürü protezinizi kullanmaktan vazgeçmeyiniz ve kendinizi alıştırmaya, mümkünse başka şeyler düşünmeye çalışınız. Bir süre sonra şikayetlerinizin azaldığını, proteze alıştığınızı fark edecek ve giderek ağzınızda bir protez olduğunu unutacaksınız. Başlangıçta konuşmayla ilgili sorunlarınız olabilir. Bu sorunun giderilmesi için bol bol konuşmanız gerekmektedir. Bunun için evde sesli bir şekilde gazete okumanız faydalı olacaktır. Yine alışma devresinde (hekiminiz de uygun görüyorsa) eczanelerde satılan protez yapıştırıcı kremlerden faydalanabilirsiniz.